De juiste specialist via ons Servicecenter

Middels deze site en het Servicecenter van Allfree brengen we u in contact met de juiste vakmensen in uw regio. Hierna maakt u samen met de specialist verdere afspraken. Allfree is geen partij in vervolgafspraken, maar we staan natuurlijk open voor feedback over de voor u gevonden specialist! Onze doorverbindservice is kosteloos en elke dag bereikbaar.

Wesp, bij of hommel?

Voor veel mensen is het onduidelijk wat nu precies het verschil is tussen wespen, bijen en hommels. Zeker wanneer ze snel voorbij vliegen is het lastig om te zien met welk beestje u te maken heeft: Toch is het belangrijk om deze insecten van elkaar te kunnen onderscheiden, vooral wanneer u overlast ervaart. Voor het weren en/of bestrijden van wespen, bijen en hommels gelden namelijk verschillende methodes.

Wespen

wespenWespen zijn fel gele insecten met zwarte ringen op het achterlijf. Hun uiterlijk is slank en glad, wespen zijn niet behaard. Als ze zich bedreigd voelen, zullen wespen snel agressief gedrag vertonen en steken. Dit kunnen ze meerdere keren, ze hebben een gladde angel die na een steek weer uit de wond wordt teruggetrokken.

Wespen bouwen hun nesten voornamelijk op beschutte plaatsen zoals openingen van zolders, spouwmuren en kelders of onder een dakpan. Als u een wespenplaag wilt voorkomen, kunt u er daarom beter voor zorgen dat de toegangen tot dergelijke ruimten afgesloten zijn. Is het kwaad al geschied en heeft u een wespennest in uw huis of tuin? Een ongediertebestrijder kan het nest voor u verwijderen. Lees hier meer over de bestrijding van wespen.

Bijen

bijenU kunt bijen herkennen aan hun bruine, harige uiterlijk. In tegenstelling tot wespen, die meerdere keren kunnen steken, kunnen bijen dit slechts eenmaal. Dit komt omdat de angel van een bij is voorzien van weerhaken. Als de bij steekt, blijft de angel in de wond achter. De bij maakt zich los, maar raakt hierbij zo gewond dat hij dood gaat. Juist omdat bijen slechts eenmaal kunnen steken, doen ze dit zelden. Ze zijn dan ook niet agressief.

Bijen bouwen hun nesten het liefst in een donkere, afgesloten ruimte, zoals een holle boom. Ook is het voor bijen kenmerkend om in een grote zwerm te komen aanvliegen en dan aan een boom, hek of muur te gaan hangen.

Bijen zijn een door de wet beschermde diersoort. Deze nuttige insecten, die zorgen voor de bestuiving van planten en gewassen, worden momenteel met uitsterven bedreigd. Daarom mogen bijen niet bestreden worden. Zolang een bijennest geen gevaar oplevert voor mensen, is bestrijding niet nodig. Het is dan beter om het nest te laten zitten. Zorgt een bijennest echter wel voor overlast, bijvoorbeeld wanneer het is gebouwd bij een school, ziekenhuis of horecagelegenheid, dan kan een imker het nest verplaatsen. Dit is een diervriendelijke oplossing die de bijen niet schaadt. Enkel in geval van hoge nood mogen bijen bestreden worden door een ongediertebestrijder.

Hommels

hommelsHommels zijn zeer herkenbaar door hun dikke en behaarde uiterlijk. Hommels weren is niet nodig, ze veroorzaken vrijwel nooit overlast en zijn niet agressief. Ze kunnen wel steken, maar doen dit echt alleen als ze in het nauw gedreven worden: bijvoorbeeld als ze worden vastgehouden en niet weg kunnen.

Hommels zijn echte seizoensdieren die leven van voorjaar tot najaar. Alleen bij zeer ernstige hinder kunt u contact opnemen met een imker, zij kunnen het hommelnest dan voor u verplaatsen.